Efter kuren. 20 råd til varigt vægttab

Blog header

Så er min nye bog på gaden: Efter kuren. 20 råd til varigt vægttab

Blogindlæg udgivet februar 2020 – Inge Vinding

Bogen: Efter kuren. 20 råd til varigt vægttab, af Inge Vinding

Du er i mål – du har tabt dig!

Men hvad sker der så? Du har sikkert prøvet det før. Stille og roligt kommer kiloene på igen. 

Det svarer helt til, hvad vi altid hører, nemlig at stort set alle overvægtige tager på igen efter at have tabt sig. Derfor kan man fristes til at konkludere, at indsatsen mod overvægt ikke virker. Men den konklusion holder ikke. For det første er der faktisk mennesker, der har succes med at fastholde et vægttab. For det andet har fokus i forskning og behandling hidtil været at få folk til at tabe sig; ikke på at de bagefter skulle undgå at tage alle de tabte kilo på igen.

 

Der ligger en meget stor udfordring i at hjælpe folk, der har tabt sig, til at skabe varige livsstilsændringer. Mens perioden med vægttab trods alt er begrænset, er indsatsen med at vedligeholde vægten livslang og kan kræve andre strategier og redskaber. Her kan vi lære af dem, der har succes med at holde vægten.

 

Når slankekuren stopper, vender de allerfleste tilbage til deres gamle spisevaner – de spisevaner, der førte til overvægten.  Derfor er det vigtigste faktisk at finde ud af, hvor skoen trykker: Hvad var den/de væsentligste grund(e) til, at du spiste for meget og endte med at tage på? Strategier og redskaber skal skræddersyes til den enkelte. Der findes ikke en one size fits all!

Alle bøger udgivet af Inge Vinding

Det kan lykkes for dig at undgå, at kiloene ryger på igen, men det kommer ikke af sig selv.

De lette løsninger findes ikke. Det kræver derfor, at du er villig til at fortsætte med at arbejde med dine spisevaner. Ikke bare hvad og hvor meget du spiser, men i lige så høj grad hvorfor. Der er nemlig mange grunde til, at vi spiser mere, end vi har behov for. Lige fra indgroede vaner, hyggespisning og trøstespisning til forstyrret spisning og spiseforstyrrelse. Det handler også om praktisk viden. De fleste har en idé om, hvad sund mad er, og mange kender fx de 10 kostråd, men har svært ved at omsætte dem til sund og velsmagende mad på tallerkenen – især i de rette mængder! Og mange er efterhånden forvirrede og i tvivl om, hvad der er rigtigt og forkert på grund af de mange mere eller mindre seriøse slankekure og diæter, der florerer i medierne og på nettet.

 

 

I min bog får du konkrete råd og værktøjer til, hvordan du kan holde vægten og finde en balance mellem sundhed og nydelse, hvor alt er tilladt – med måde – og med fokus på glæden ved velsmagende mad. Det handler om både ernæring – herunder viden om, hvor mange kalorier der faktisk er i forskellige madvarer. Mange bliver overraskede over at fx 1 plade Marabou dækker halvdelen af en normal kvindes daglige energibehov), velsmagende mad og psykologi. Psykologien er i høj grad nødvendig, når gamle vaner skal aflæres og nye og bedre vaner skal læres. Det er mit håb, at bogen kan hjælpe dig på din rejse hen imod stabil vægt, bedre spisevaner og et liv, hvor du styrer maden og ikke omvendt. Det er vigtigt at understrege, at der er mange veje til målet. Det handler derfor om, at hver vi især finder vores helt egen strategi.

 

 

Bogen er som titlen siger bygget op som 20 råd. De udspringer dels af mine mange års erfaring fra arbejdet med mennesker med overvægt og et forstyrret forhold til mad og vægt, dels fra forskningen. Alle skal ikke nødvendigvis følge alle råd. Og da slet ikke på én gang eller i en bestemt rækkefølge. Tag fat der, hvor det giver størst mening for dig lige nu. Jeg ved godt, at gode råd ofte ikke er nok, men de kan fungere som en øjenåbner og motivationsfaktor. I arbejdet henimod et afbalanceret forhold til mad kan du have brug for professionel hjælp – for en allieret til at støtte, udfordre og inspirere i løbet af processen. Især til arbejdet med de tanker og følelser, der spænder ben for dig.

Læs flere indlæg fra Mad & Psykologi – se mere på bloggen 

Forfatter

Indlægget er skrevet af Inge Vinding

Ejer af Mad & Psykologi

 

Inge er uddannet psykolog og klinisk diætist. Hun har mange års erfaring med at arbejde med overvægt, forstyrret spisning og spiseforstyrelser. 

Inge har klinik i Ry og Aarhus C.