Sådan får du spist flere grøntsager

Blog header

 

Sådan får du spist flere grøntsager

Blogindlæg udgivet i april 2020 – Inge Vinding

Mange ved godt, at det er sundt at spise grøntsager og frugt og kender også godt rådet: ’6 om dagen’, men alligevel får de ikke spist de anbefalede 600 g frugt og grøntsager om dagen.

’6 om dagen’ betyder, at man skal spise 600 g frugt og grøntger om dagen. Mindst halvdelen skal være grøntsager. Her tæller også grøntsager fra frost og dåse med. Når det gælder frugten, kan et lille glas juice tælle for 1 stk. frugt. Tørret frugt derimod tæller ikke med.

Manglende inspiration

En væsentlig barriere for at spise flere grøntsager er manglende idéer og inspiration til, hvordan man kan tilberede grøntsager, man ikke kender. Og ikke mindst manglende idéer til, hvordan man kan variere de grøntsager, man normalt spiser.

Men hvordan lærer vi bedst at tilberede både nye grøntsager og kendte grøntsager på nye måder?

Det er sjældent tilstrækkeligt at høre det eller læse om det. Vi har brug for at se, hvordan man gør, og ikke mindst at smage det færdige resultat. Det kunne fx være i kantinen på jobbet eller uddannelsesstedet. Og for børnenes vedkommende i daginstitutioner og skoler.

En lille anekdote:

Jeg underviste for mange år siden i diabeteskost på aftenskole. Et af temaerne var tørrede bælgfrugter. Især mændene på holdet så meget skeptiske ud, da jeg sagde, at vi skulle lave gylden linsesuppe. Men da suppen var hældt op i dybe tallerkener og pyntet med lidt creme fraiche, revet gulerod og purløg, så de lidt mindre skeptiske ud. Men det var først da de smagte på suppen, at de var overbeviste: ’Uhm, hvor smager det godt. Den skal jeg prøve at lave derhjemme!’ Jeg kunne have snakket aldrig så begejstret, hvis de ’bare’ havde siddet over for mig til vejledning inde på hospitalet. De var ikke gået hjem og have lavet suppe.

Næste trin handler om planlægning

Sandsynligheden for, at den gode intention om at spise flere grøntsager omsættes til handling, øges, hvis man planlægger. Det er nemlig svært at komme i tanke om mulighederne, når man står nede i supermarkedet. Og så ender det med det, man plejer – og det bliver nemt kedeligt i længden. Det er derfor en god idé at lave en inspirationsliste en dag, hvor man har lidt ekstra tid. Kig i kogebøgerne eller på nettet. Lav derefter en madplan for en uge, hvor grøntsagstilbehøret fremgår. Og lav til sidste en indkøbsliste.

Gør det nemmere for dig selv

Mange har den opfattelse, at det er besværligt og tager tid (rense, skrælle, snitte, rive mm.)

Nemhed og tilgængelighed spiller en afgørende rolle. Sørg for at have et lager af grøntsager i køleskabet og fryseren. Mange grøntsager (fx kål, rodfrugter, peberfrugter, blegselleri og squash) kan sagtens holde sig mindst en uge i køleskabets grøntsagsskuffe. Og gør lige som kokken: Forbered grøntsagerne i god tid. Det hele glider meget nemmere og hurtigere, når grøntsagerne er vaskede, skrællede og snittede. Når man alligevel skræller gulerødder, kan man lige så godt skrælle nogle ekstra. Eller snit hele spidskålet, når man er i gang. Og del broccolien eller blomkålet i buketter. Opbevar de skrællede eller snittede grøntsager i plastposer eller plastboks med låg i køleskabets grøntsagsskuffe. Så kan man på kort tid lave en god og indbydende salat eller en lækker grøntsagsbund til fisken eller kyllingen, der skal i ovnen.

Tips:

 • Hav et lager af friske og frosne grøntsager.
 • Gør en god portion grøntsager i stand om søndagen. Læg dem i plastposer eller plastbøtter i grøntsagsskuffen. Så er de klar til brug i løbet af ugen.
 • Benyt dig af grøntsager, der er klar til brug. Der er efterhånden et rimeligt udvalg i supermarkedernes grøntsagsafdelinger. De er selvfølgelig dyrere, men til gengæld er det nemt og der er ikke noget svind.
 • Hav værktøjet i orden. Der er ingen grund til at investere i den store maskinpark, der alligevel bare fylder op og aldrig bliver brugt. Men uundværlige er et par gode, skarpe knive og en foodprocessor – den letter arbejdet med at snitte, rive og hakke, ligesom den er et ’must’, når man laver blendede supper og sovse.

Sådan får du spist mere frugt og grønt.:

 • Skær frugt og grøntsager ud i stænger og mundrette bidder og stil det frem. Det er meget nemmere at spise fx æble- og appelsinbåde end de hele frugter.
 • Erstat fredag slik med frugtfad med dip (vaniljeskyr), chokoladefondue med frugtstykker, eller grøntsagsstave med dip med krydderurter.
 • Kom frugt i salaten fx æble, appelsin, blåbær, melon, jordbær: bidrager med farve, sødme og friskhed.
 • Lad grøntsager spille hovedrollen i et måltid.
 • Lav retter, hvor grøntsager er en naturlig del fx wokretter og gryderetter
 • Kom grøntsager i kødsovsen og lasagnen
 • Lav dobbeltportion af salaten eller grøntagstilbehøret. Så har du til frokost næste dag.
 • Hav fokus på smag og udseende og flotte farver. Vi spiser også med øjnene.

Forfatter

Indlægget er skrevet af Inge Vinding

Ejer af Mad & Psykologi

 

Inge er uddannet psykolog og klinisk diætist. Hun har mange års erfaring med at arbejde med overvægt, forstyrret spisning og spiseforstyrelser. 

Inge har klinik i Ry og Aarhus C.