Lær at håndtere dine fejltrin

Blog header

Lær at håndtere dine fejltrin

At falde i er helt naturligt!

Fejltrin kan ikke undgås – alle fejler! Impulsøjeblikke har en uheldig evne til at forpurre selv den mest velmente indsats. Forklaringen er, at vaner er lagret som en slags netværk – eller en slags ‘stier’ i hjernen. Jo mere stien er blevet brugt, jo bredere er den blevet, og til sidst er den lige så bred som en motorvej. Der er tale om veletablerede og stærke netværk, der fungerer hurtigt, uden at vi behøver at bruge vores fulde opmærksomhed. Vi kan desværre ikke bare slette disse netværk. Når de først er dannet, vil de blive ved med at være der. Det eneste, vi kan gøre, er at skabe en ny vane. At skabe en ny vane svarer til at trampe en ny sti i hjernen. Og du skal hæfte dig ved ordet trampe, for du skal faktisk aktivt gøre en stor indsats. Du skal blive ved og ved med at gøre det nye. Jo mere du øver dig i at udføre den nye adfærd, jo bredere bliver stien i hjernen. Det tager tid og kræver tålmodighed, og at du hele tiden holder fokus.

I det øjeblik, du mister fokus, tager den gamle vane over (=autopiloten). Du opdager, at du kører på motorvejen i stedet for på den lille bivej. Nu er det afgørende, hvad du tænker! Tænker du: ‘Ja, nu er det gået, som det plejer. Det kommer aldrig til at lykkes for mig. Du kan jeg lige så godt fortsætte på motorvejen’? Eller tænker du i stedet: ‘Ups, jeg kører på motorvejen, som jeg ikke skulle. Hvad mon der lige skete der? Nå, pyt, det gode ved motorveje er, at der altid er afkørsler. Jeg tager bare næste afkørsel, sætter GPS’en til og finder tilbage til den lille bivej og fortsætter på den.’

Fakta:

  • Vi kan ikke slette gamle vaner.
  • Men vi kan skabe nye vaner, der skubber de gamle i baggrunden.
  • At ændre vaner svarer til at ‘trampe en ny sti’ i hjernen.
  • Fejltrin er en naturlig del af en forandringsproces.
  • Fejltrin kan ikke undgås.

Din reaktion på fejltrin er afgørende

Problemet er ikke, at du fejler, men hvordan du forholder dig til dine fejltrin. Du tænker sikkert: ‘Jeg kom til at spise en plade chokolade. Nu kan det også være lige meget. Nu er jeg jo i gang. Nu kan jeg lige så godt fortsætte!’ At tænke sådan giver reelt ingen mening! Tænker du måske sådan, når du opdager, at du er bakket ind i et skilt på p-pladsen? ‘Nu har jeg lavet én bule, så kan jeg lige så godt lave fem buler!’ Nej vel?

Du ryger sandsynligvis også tilbage til dine gamle hæmmende tanker såsom:

  • ‘Det lykkes sikkert ikke.’
  • ‘Det plejer jo at gå galt – det er bare et spørgsmål om tid.’
  • ‘Det bliver aldrig anderledes.’
  • ‘Så kan det også være lige meget.’
  • ‘Det er bare umuligt – alt for svært!’

Hvis du tænker sådan, er der større risiko for, at du opgiver. Hvis du derimod tænker: ‘Jeg fejlede, det var dumt, men den slags sker for alle. Nu handler det bare om at komme videre med det samme (og ikke på mandag!).

Lær af dine fejl

Det bedste, du kan gøre, er at tænke over, hvorfor du faldt i. Brug denne viden til at forebygge, at det sker igen. Når du har overvejet, hvad du kan lære af dit fejltrin, så slip episoden, sig ’pyt’ og kom videre. NU og ikke i morgen eller på mandag. Og lad være med at blive ved med at slå dig selv oven i hovedet.

Du har sikkert en oplevelse af, at du er slået helt tilbage til start. Men det er du ikke. Du har jo allerede fået mange redskaber, som du med det samme kan gå i gang med at bruge. Så det kræver ikke nær så stor en indsats, som det gjorde første gang.

Hav fokus på dine succeser

Prøv at slippe din indre ‘fejlfinder’, som altid sætter fokus på dine fejl. Øv dig i stedet i at lægge mærke til, når det lykkes dig at overholde aftalen med dig selv. Der ligger meget motivation i at opdage, at du faktisk er nået et stykke ad vejen. Positive tanker støtter dig i at nå dit mål. Det er også med til at nuancere sort-hvid tænkning. Vær desuden opmærksom på de nye positive sider ved dine nye vaner som fx mere energi og mere velvære. Beløn gerne din indsats. Når man belønner en adfærd, styrker man den nemlig. Og husk også at nyde det, når du har klaret det, du skulle. Du kan klappe dig selv på skulderen – du klarede den! Du støtter dig selv ved at nyde de små succeser, være taknemmelig for hvert eneste lille fremskridt – og ved at tænke, at du gør det her, fordi du regner med at få noget godt ud af det.

Forfatter

Indlægget er skrevet af Inge Vinding

Ejer af Mad & Psykologi

 

Inge er uddannet psykolog og klinisk diætist. Hun har mange års erfaring med at arbejde med overvægt, forstyrret spisning og spiseforstyrelser. 

Inge har klinik i Ry og Aarhus C.