Spiseforstyrelser

En spiseforstyrelse er et usundt og tvangspræget forhold til mad, krop og vægt 

Spiseforstyrrelser opdeles i anoreksi, bulimi  og Binge Eating Disorder (BED, også kaldet tvangsoverspisning). Andre typer som ortoreksi (en sygelig besættelse af at spise sundt) har ikke en selvstændig diagnose.

I Danmark lider ca. 5.000 af anoreksi, 30.000 af bulimi og 40-50.000 af tvangsoverspisning. Mindst en tredjedel af alle, der henvender sig med en spiseforstyrrelse, opfylder nogle, men ikke alle diagnose-kriterier for anoreksi, bulimi eller tvangsoverspisning. De har derved en atypisk spiseforstyrrelse.

Fra januar 2022 er tvangsoverspisning en diagnose på linje med andre spiseforstyrrelser.

Mange flere lider af det, man kalder subklinisk spiseforstyrrelse. I udlandet opererer man med begreber som ’emotional eating’ og ’restrained eating’ (de to begreber bruges også herhjemme, da de er svære at oversætte helt dækkende).

Den norske psykiater Finn Skårderud, der arbejder meget med spiseforstyrrelser, har en helt enkel definition: Når tanker om mad, vægt og krop fylder alt for meget. Han omtaler en spiseforstyrrelse som en snylter, der langsomt optager mere og mere af vores hverdag (Kilde: Finn Skårderud. Stærk – svag. En håndbog om spiseforstyrrelser. Hans Reizels Forlag 2000).

Læs mere her:

Sundhedsstyrelsen: Spiseforstyrrelser

https://www.psykiatrifonden.dk/viden/diagnoser/spiseforstyrrelser.aspx

https://www.lmsos.dk/viden/spiseforstyrrelser/

”Tanker om mad og vægt fylder ikke nær så meget mere.”