Er du fedmeopereret?

Er du fedmeopereret, men har alligevel svært ved at holde vægten?

En fedmeoperation betyder for de fleste et stort vægttab: Endelig lykkes det! Mange fastholder vægttabet, men ikke alle. Nogle begynder nemlig efter et par år at tage på igen. Mange tror, at man ikke kan tage på igen, når man gennemgået en gastric bypass. Men det kan man. Især hvis man ikke bliver dårlig af at spise fede og søde madvarer (dumping) – altså mad med et højt indhold af kalorier. Eller man finder ud af, at man sagtens kan småspise dagen lang, når man ikke længere kan spise store mængder af gangen.

En fedmeoperation kan for nogle være en hjælp til et stort og hurtigt vægttab. Men hvis man ikke får gjort noget ved årsagerne til, at man har spist for meget og derfor er blevet overvægtig, er der stor risiko for at tage på igen.

Der er mange grunde til overvægt. Det kan være indgroede vaner og ’et for godt liv’ med for meget hygge og ’god’ mad. Eller trøstespisning eller en oplevelse af at være afhængig af søde sager. Årsager kan også være forstyrret spisning og en egentlig spiseforstyrrelse som tvangsoverspisning eller Binge Eating Disorder (BED), læs mere om BED her.

Bagvedliggende årsager til overvægt

Skal man undgå at tage på igen, bliver man nødt til at arbejde med de bagvedliggende grunde til overvægten. Hvis man fx spiser for at flygte fra ubehagelige følelser, er man nødt til at lære at håndtere de ubehagelige følelser på en anden måde. Og at se på, hvad der udløser dem.

Måske er der tale om en egentlig spiseforstyrrelse som tvangsoverspisning? Men hvorfor vælger man så at lade sig operere? En forklaring er nok, at mange ikke ved, at overspisning er en spiseforstyrrelse. Samtidig er der meget skam forbundet med ikke at kunne styre, hvor meget man spiser. De fleste tænker, at de bare skal tage sig sammen. Det gør det svært at fortælle om spiseforstyrrelsen og søge hjælp til behandling. Ifølge Landsforeningen Mod Spiseforstyrrelser lider 15-30% af personer, der er i behandling for overvægt, af tvangsoverspisning. Læs mere her: https://www.lmsos.dk/spiseforstyrrelser/tvangsoverspisning-bed