Overspisning

Hvad er overspisning egentligt?

For mange er det et stort og uoverskueligt problem!

De fleste af os kender til at spise for meget især af søde sager og snacks. Men hvad betyder overspisning egentligt?

Man skelner mellem objektiv og subjektiv overspisning.

Objektiv overspisning omfatter mængder, der er langt større end, hvad vi normalt vil kunne spise. Fx 1 liter flødeis, 1 stor pose slik, 1 pose kanelgifler og 1 plade chokolade på én gang.

Subjektiv overspisning dækker over, at man selv har en opfattelse af at have spist alt for meget, men der er i virkeligheden tale om normale mængder som fx ½ plade chokolade eller et stykke kage. Opfattelsen bygger på, at man tror, at chokolade og kage er meget usundt og derfor forbudt at spise.

Der er forskellige former for overspisning:

Følelsesmæssig overspisning

Restriktiv overspisning

Stress og overspisning

Tvangsoverspisning (BED) er en spiseforstyrelse, hvor der er tale om objektiv overspisning. Det er den mest udbredte spiseforstyrelse i Danmark. Læs mere her: binge-eating-disorder

Mange, der overspiser, føler sig frustrerede, har konstant dårlig samvittighed og oplever ikke at have kontrol. De spørger sig selv: Hvorfor bliver jeg ved, når jeg nu godt ved, at det er dumt??

De giver udtryk for fx:

  • Jeg fortsætter altid til posen er tom.
  • Jeg har ingen stopklods.
  • Jeg KAN ikke lade være!

Men det kan lade sig gøre at komme ud af et problem med overspisning og få et afslappet forhold til mad!

”Det er et meget stort skridt for mig at fortælle om mit problem og bede om hjælp – det er et meget personligt problem og jeg er helt enormt flov over, at jeg ikke bare kan tage mig sammen og lade være.”