Overvægt

Mange årsager til overvægt – og flere og flere bliver overvægtige

Stadigt flere danskere er overvægtige. Faktiske er der nu flere overvægtige end normalvægtige. Og omkring en femtedel er svært overvægtige med et BMI over 30.

Overvægt skyldes kalorieoverskud. Altså at vi indtager flere kalorier, end vi forbrænder. Men hvorfor gør vi så det? Der findes ikke nogen enkel forklaring.

Det fedmefremmende samfund

De fleste har en travl og presset hverdag. Det gør, at vi vælger de lette løsninger, der måske ikke altid er de mest fornuftige ernæringsmæssigt. Vi er trætte og stressede, og det forsøger vi at holde på afstand ved at spise fx søde sager, når vi lander i sofaen om aftenen. Samtidig bevæger vi os mindre. Vi sidder stille en stor del af dagen på vej til og fra jobbet, på jobbet og om aftenen, når vi ser tv og slapper af.

Tilgængeligheden af fristende mad- og drikkevarer døgnet rundt er steget markant. Størrelsen af pakker, poser og flasker har også været støt stigende. Og de fleste er nu engang sådan indrettede, at man bliver ved med at spise, indtil posen, fadet og skålen er tom. Det er vores stenaldergener, der ”fortæller” os, at vi skal spise ekstra for at have ’lager’ på kroppen til dårligere tider. I dag handler det derimod for den enkelte om at lære at navigere i en verden fuld af overflod og fristelser. 

Madens mange funktioner

Mad og spisning har mange andre funktioner end at stille sulten. Vi spiser for at hygge os eller fejre noget. Og vi spiser, fordi vi ved hjælp af mad kan dæmpe fx stress, kedsomhed, træthed, uro og ængstelse. Læs mere her: Overvægt, mad og psykologi.

At ændre spisevaner og opnå et varigt vægttab handler om indsigt og om at få de rette værktøjer.  

På undersiderne kan du læse meget mere om overvægt. Herunder om yoyo-vægt og problemer med at holde vægten efter en fedmeoperation.

 

”Det er utroligt, så let det er for mig at følge dine anvisninger.

Det er bare så dejligt, og det giver mig en frihed og glæde.

Tak for det!! 😃

 

”Dejligt, at jeg kan spise det samme, som de andre, og ikke skal have specialmad og takke nej til fx desserten.”