Yoyo-vægt

Yoyo-vægt: Når kilo’ene kommer igen!

Du er i mål – du har tabt dig! Men hvad sker der så? Du har sikkert prøvet det før. Stille og roligt kommer kiloene igen. Det gælder faktisk for de fleste. Men hvorfor nu det? Forklaringen er enkel: Når slankekuren stopper, vender du mere eller mindre ubevidst tilbage til dine gamle spisevaner. De spisevaner, der førte til overvægten. Eller du tænker måske: ”Pyha, det var hårdt. Godt det er overstået. Nu kan jeg godt slappe lidt af”. Når vægten så igen er steget, prøver du den næste slankekur. Du har en oplevelse af hele dit liv at have været på slankekur. Du har prøvet ALT! – men vejer stadig for meget. Men du har ikke prøvet at droppe slankekure!

Hvorfor virker slankekure ikke?

Medierne er fulde af slankekure, og de lover guld og grønne skove. Men den lette løsning findes desværre ikke. En slankekur følger man i en kort periode, men indsatsen med at holde vægten er livslang og kan kræve andre strategier og redskaber.

Vejen – eller rettere vejene – ud af et langvarigt problematisk spisemønster, der har ført til overvægt, kræver, både nye færdigheder og nye tankemønstre. Der skal ’trampes en ny sti i hjernen’. Og det tager tid og kræver en stor indsats. Der er nemlig ikke bare ét mønster, der skal brydes. Der er mange! Mønstre, der hænger sammen med familie, venner, arbejde, fritid, højtider, ferier mm. Det kræver, at strategier og redskaber skræddersyes til den enkelte. Der findes ikke en ’one size fits all’! Det er også vigtigt at understrege, at der er mange veje til målet. Det handler derfor om, at hver vi især finde vores helt egen strategi. Det er også vigtigt at vide, at du vil begå fejl. Derfor skal du lære at håndtere disse fejltrin i stedet for at give op.

Mit budskab er: Det KAN faktisk lykkes at opnå et varigt vægttab. Nøglen til at nå hertil er at arbejde med både mad og psykologi:

  • Kognitiv terapi: Lær at arbejde med de tanker, der spænder ben for dig
  • Alt er tilladt – med måde: Opnå et afbalanceret forhold til mad og spisning
  • Mindful spisning: Spis langsomt – med nærvær og nydelse

Det kan lyde enkelt, men opleves af mange som svært. Kontakt mig, hvis du har brug for hjælp til at opnå varigt vægttab. Det handler om, at vi sammen finder den vej, der passer netop dig!

”Det er så befriende ikke at være på slankekur – og alligevel tabe sig.”