Restriktiv spisning og madstress

Mange  oplever madstress og bliver for restriktive!

Medierne vrimler med forslag til, hvordan vi bør spise. For der er et stort fokus i vores samfund på sundhed og den slanke krop som idealet. Det fører til, at flere og flere især kvinder oplever madstress og ender med at blive meget restriktive med, hvad de spiser. De deler madvarer delt op i sundt og de usundt. Til det usunde hører fx kage, slik, chokolade, hvidt brød, pizza og chips. Og det er forbudt at spise de usunde madvarer, fordi de feder. Tror man!

Den onde cirkel

De mange restriktioner og forbud skyldes frygten for at tage på eller ønsket om at tabe sig. Er du meget restriktiv med, hvad du spiser, og har du mange forbudte madvarer, kommer du let til at spise for meget, når du bliver fristet og din viljestyrke svigter. Afsavn og forbud øger nemlig risikoen for overspisning. For hjernen opfatter ikke ordet ’ikke’! Hvis du forbyder dig selv at spise fx chokolade med nødder, vil der med jævne mellemrum dukke tanker op om netop chokolade med nødder. Jo mere du tænker, at du ikke må få det, jo mere attraktivt bliver det.

Trang til fx søde sager opstår, når vi ser, dufter eller hører om dem. Du forsøger at kæmpe imod, men det lykkes ikke. Du giver efter og spiser det ’forbudte’ samtidig med, at du tænker: ’Jeg faldt i!’ eller ’nu synder jeg!’ Når du så har dummet dig, tænker du: ’Nu er jeg i gang – nu kan det være lige meget.’  Og du ender med at spise en stor mængde. Bagefter har du dårlig samvittighed og er skamfuld over, at du ingen kontrol har. Din første tanke er: ’I morgen strammer jeg op. I morgen må jeg ikke spise søde sager.’ Du er tilbage ved restriktionerne. Du hænger fast i hamsterhjulet – ’den onde cirkel’.

Tegn på madstress

  • Du er meget optaget af, at du skal tabe dig.
  • Du deler madvarer op i sunde og usunde.
  • Du har mange regler om, hvad du må spise og ikke spise.
  • Din tænkning er meget sort-hvid.
  • Du vil gerne være i kontrol, men mister også nemt kontrollen.
  • Dit humør bliver meget påvirket af mad og vægt.
  • Du føler ikke, at du kan nyde al mad fuldt ud.
  • Du får dårlig samvittighed og føler skyld og skam, hvis du spiser noget, der er forbudt for dig.
  • Din vægt svinger, så du har yoyo-vægt.

Vejen ud af ’hamsterhjulet’ er i teorien let: Undlad forbud og stramme regler, og giv slip på din sort-hvide tænkning: enten ’no-go’ eller ’all-in’. Giv dig selv lov til at nyde fx kage og chokolade i mindre mængder i stedet for at få dårlig samvittighed over at spise store mængder. Mad skal ikke være genstand for skyld, skam og dårlig samvittighed. Mad skal derimod være forbundet med nydelse og glæde. Og det kan læres!