Ortoreksi

Ortoreksi betyder et overdrevet fokus på at spise sundt

Mennesker med ortoreksi har et overdrevet fokus på sundhed og på at spise sundt. De tager ofte udgangspunkt i de mange budskaber om sundhed, der florerer i medierne, men fortolker dem meget firkantet og udbygger dem ofte med deres egne regler. De danner sig deres eget billede af, hvad der er sundt og usundt og opsætter en lang række regler og ritualer for, hvad de må og ikke må spise. Det tvangsprægede fokus på at spise sundt gør, at de vil takke nej til sociale arrangementer, hvor spisning indgår. Eller de vil medbringe deres egen mad. Ofte vil de ende med at isolere sig socialt.

Udgangspunktet er ikke, som det er tilfældet med anoreksi, et stort ønske om vægttab. Men deres rigide regler og diæter tager ofte overhånd, og de taber sig. Det medfører en risiko for, at ortoreksien udvikler sig til anoreksi. Desuden kan deres regler føre til fejlernæring i form af mangel på vitaminer, mineraler, essentielle fedtsyrer og aminosyrer.

Ortoreksi er ikke anerkendt som en spiseforstyrelse. Derfor foreligger der ikke diagnose-kriterier, og det er også svært at vurdere, hvor mange danskere der lider af ortoreksi, men det anslås at gælde ca. 87.000 af danskerne – især 15-34 årige.

Der er et vist overlap med anoreksi og OCD.

https://lmsos.dk/spiseforstyrrelser/andre-spiseforstyrrelser/ortoreksi

https://www.psykiatrifonden.dk/viden/diagnoser/spiseforstyrrelser/ortoreksi.aspx