Overvægt, mad og psykologi

Overvægt skyldes, at vi spiser mere, end vi har brug for. Men hvorfor gør vi så det?

Det kan skyldes alt fra indgroede vaner, for meget hygge og trøstespisning til forstyrret spisning, mad-misbrug og spiseforstyrrelser. Og det skyldes sjældent manglende viden om sund mad og ernæring. Psykologiske faktorer kan have stor betydning for, om et vægttab lykkes – og ikke mindst om det holder på længere sigt!

Mange har prøvet slankekure, som giver vægttab på kort sigt, men snart er kilo’ene tilbage igen. Det skyldes blandt andet, at spisevaner er utroligt svære at ændre, fordi de er en del af vores personlighed, grundlagt tidligt i livet under stor indflydelse af følelsesmæssige oplevelser og sociale relationer. Og fordi mad for de fleste dækker langt mere end at stille sulten. Vi spiser også, når vi skal hygge os eller fejre noget, og vi spiser for at opnå positive følelser som nydelse og afslapning. Men vi spiser også, fordi vi ved hjælp af mad kan dæmpe negative følelser som uro, stress, ængstelse, ensomhed og kedsomhed. For nogle fylder madens sociale og psykologiske funktioner alt for meget. Det kan skyldes aktuelle problemer i ens liv eller have rødder længere tilbage i tiden. Man spiser for meget, hvilket resulterer i overvægt. Ofte er man ikke selv klar over, hvorfor man spiser for meget og forkert, og i forsøget på at undgå det famler man i blinde. Det er nemlig vanskeligt at ændre på noget, man ikke ved, hvad er! Behandling af overvægt kræver derfor ofte fokus på de psykologiske barrierer, der gør det så svært for de fleste at fastholde et opnået vægttab.

Læs mere om overvægt og psykologi i den artikel, jeg har skrevet til netdoktor.dk: http://www.netdoktor.dk/overvaegt/psykeogovervaegt.htm