Forstyrret spisning og yoyo-vægt

De fleste kender til det med at ”spise på følelserne”. Det udgør imidlertid normalt kun et mindre eller forbigående problem.

For nogle mennesker spiller det  at “spise på følelserne” imidlertid en stor rolle. Så stor, at det fører til overvægt og nedsat livskvalitet på grund af manglende kontrol over, hvad og hvor meget man spiser. Man taler om forstyrret spisning. Nyere forskning tyder på, at man kan skelne mellem to hovedgrupper af mennesker, der overspiser, når de oplever negative følelser: ”Emotional eaters” og ”restrained eaters” (begreber, der er svære at oversætte til dansk).

”Emotional eaters” bruger spisning som en strategi i forbindelse med følelsesmæssig stress, herunder følelsen af utilstrækkelighed, vanskeligheder i samspillet med andre mennesker og lavt selvværd. De bruger mad som et middel til at regulere deres negative følelser og deres lave selvværd og som trøst og kompensation for fx. oplevelsen af manglende omsorg.

“Restrained eaters” er meget optaget af hele tiden at kontrollere, hvad og hvor meget de spiser med henblik på enten at tabe sig eller holde vægten. Deres spisevaner er i høj grad præget af ambivalens, dvs. noget modsatrettet: Lysten til at spise (følelserne) over for ”jeg burde ikke – det feder, det er usundt” (fornuften). De har svært ved at udsætte lysten til at spise de forbudte ting og oplever, at de ingen viljestyrke har. De falder i og tænker: ”Jeg starter bare igen i morgen.” De har en masse regler og forbud om mad og er lette ofre for de mange informationer om sund mad og slankekure i medierne. Tanker om mad og vægt fylder generelt rigtigt meget i deres hverdag.

Deres tænkning er typisk sort-hvid: Enten har de fuld kontrol, eller også har de overhovedet ingen kontrol. Enten er de på slankekur, eller også overspiser de. For nogle fylder madens sociale og psykologiske funktioner alt for meget. Det kan skyldes aktuelle problemer i ens liv eller have rødder længere tilbage i tiden. Man spiser for meget, hvilket resulterer i overvægt.

Ofte er man ikke selv klar over, hvorfor man spiser for meget og forkert, og i forsøget på at undgå det famler man i blinde. Det er nemlig vanskeligt at ændre på noget, man ikke ved, hvad er! Behandling af overvægt kræver derfor ofte fokus på de psykologiske barrierer, der gør det så svært for de fleste at fastholde et opnået vægttab.

Og vægten svinger op og ned – den såkaldte yoyo-vægt. Kernen i problemet er den strikse kontrol med regler, forbud og afsavn, der i sig selv fører til overspisning. Målet er fleksibel kontrol: Alt er tilladt med måde – og ikke hver dag. De spiser ligesom ’emotional eaters’ mere, når de oplever negative følelser, men i lige så høj grad, når de bliver fristet, er i sociale sammenhænge eller har drukket alkohol.

Overspisning kan ligeledes udløses af opfattelsen af at have spist for meget (også selvom det objektivt ikke er tilfældet) eller, når man har overtrådt ens egne regler.

Læs mere om overvægt og psykologi i den artikel, jeg har skrevet til netdoktor.dk: http://www.netdoktor.dk/overvaegt/psykeogovervaegt.htm